Anasayfa / Yaşamdan Kareler / Diyetler / KARATAY DİYETİNİN SIRLARI

KARATAY DİYETİNİN SIRLARI

Prof.Dr.Canan Efendigil Karatay, “Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık” adlı kitabında “Karatay Diyeti”nde yenen her şeyin doğal ve mevsimsel olmasının gerektiğinden bahseder. Ve şu önerilere yer verir:

Sabahları proteinli kahvaltı yapılmalı,

Öğünler arasında 4-5 saat geçmeli,

Günde 3 öğünden fazla yemek yenmemeli ve ara öğün kalkmalı,

Öğünler arasında bol limonlu su, limonlu şekersiz çay ve ayran içilmeli,

Her gün 2-3 litre sıvı almalı,

Akşam saat 20.00’den sonra bir şey yenmemeli,

Her gün en az 40-60 dakika yürüyüş yapılmalı,

Yemekler yüksek ısıda pişirilmemeli,

Buğulama tercih edilmeli,

Yemeklerde blender ve mikser kullanılmamalı,

Yemeklerde soğuk sıkım zeytinyağı ve köy tereyağı kullanılmalıdır.

Karatay, iyileşmenin en güzel göstergesi olarak da şunu belirtir: Bu diyeti uyguladıktan sonra yediklerimiz bizi acıktırmıyorsa bu doğru yolda olduğumuzun göstergesidir.

Ona göre Sonbahar’da böğürtlen, taze yaban mersini, kızılcık, alıç gibi orman meyveleri çok sağlıklı olduklarından tüketilmelidirler. Kış’ın ise, yarım nar ya da portakal yenerek gribe karşı önlem alınabilir.

Ayrıca Karatay, doğal olan yumurtanın doyurucu olduğunu ve tok tuttuğunu belirtir. Yine ona göre yumurtada omega 3 bulunduğu için sağlıklıdır. Karatay; kuzu, keçi ve av hayvanlarının eti de sağlıklıdır, der. Ve sakatatlar protein bakımından da zengindirler diye ekler.

Ona göre her gün en az bir öğün kırmızı et yenmelidir. Ayrıca yine ona göre kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz ve badem) glisemik indeksleri düşük olduğundan kilo bile verdirirler.

Karatay’ın bu kitabını almanızı öneririm. Sağlıcakla kalın.

 

Check Also

SEVDAM ŞİİRİ

Yürekten akıttığım sevda damlalarısın Geceden sabaha düşlediğimsin Firari sırlarıma ortak olanımsın Buram buram sevda kokanımsın …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir